14 August 2010

KEJADIAN WANITA


Seorang LELAKI yg bakal menjadi SUAMI patutlah mengetahui kejadian tubuh WANITA dan SIFAT-SIFAT mereka. Kejadian wanita itu tidak sama dengan kejadian lelaki dari segi :
1. Susunan badan wanita hampir sama dengan susunan badan kanak-kanak, menyebabkan wanita itu berperasaan yg keras, mudah terpengaruh oleh peristiwa suka duka, khuatir dan lainnya. Kenangan akan mempengaruhi emosinya agak lama. Emosi yg lebih kuat pada wanita adalah sifat yg sesuai untuk mendidik anak-anak.

2. Kepala wanita dewasa lebih kecil daripada lelaki. ini tanda bahawa akal wanita kurang dari akal lelaki. Pada lelaki itu banyak kecerdikan dan kecerdasan, pada wanita lebih banyak keributan dan kekacauan. Perasaan wanita jauh lebih lemah.

3. Kulit daging wanita umumnya halus dan lunak, dagingnya lemah, hujungan daging lembut, penghujung urat juga lebih lembut. Hubungan urat dengan daging adalah amat lemah serta tipis seratan dagingnya.

4. Tulang wanita terutamanya tulang dada dan punggung adalah berlainan dari lelaki. Kejadian tulang itu agak menyulitkan wanita berjalan, mengakibatkan wanita berjalan dengan cara atau lenggok tertentu

5. Anggota tubuh wanita mengandungi banyak halia. Di dalam halia terkandung banyak lemak. Maka pada tubuh wanita di dapati banyak mengandungi lemak dan lebih subur

6. Saluran darah serta urat saraf wanita lebih kecil dan sempit. Ini menyebabkan kumpulan urat saraf wanita lebih mudah dari segi kejadiannya dan lebih subur.

7. Rambut wanita lebih subur dan ini menyebabkan rambut boleh tumbuh dengan panjang dan lebat, sebagai pasangan kepada akalnya yg pendek.

8. Wanita mempunyai sifat yg suka menunjuk-nunjuk akan rupa parasnya dan bentuk badannya. Suka dipuji akan kecantikannya dan suka menghiaskan dirinya untuk mendapat pujian. Maka wanita yg solehah adalah lebih baik di pilih menjadi bakal isteri agar sifat-sifat ini hanya di tonjolkan kepada suaminya sahaja.

9. Wanita akan melakukan apa saja kerana perasaan sayangnya kepada suaminya dan anaknya. Perasaan ini biasannya perlu di nasihati oleh suaminya kerana akan cenderung bagi isteri itu terlalu manjakan anak, atau mengambil berat tentang hal ehwal suami yg membuatkan suami berasa kurang senang. Namun itu di lakukan atas perasaan sayang.
JADI ORG LAKI JGN JADIKAN ALASAN NAK CARIK POMPUAN LAIN LA EK PAS NI..HEHEHE.. POMPN SANGGUP LAKUKN APE SAJE UTK ORG TERSYG TAU..

12 August 2010

Petanda Islam Itu Tinggi


Greenwich Mean Time akan diubah kepada Mekah???
by lAl

Setelah 126 tahun dunia menggunakan Greenwich sebagi pusat untuk penetapan masa di seluruh dunia. Kini, Arab Saudi sedang berusaha keras untuk menjadikan Mekah sebagai pust penetapan masa. Ini akan berlaku selepas selesainya pembinaan menara jam yang terbesar di dunia.Menara jam ini setinggi tinggi 601 meter dianggarkan menjadi banggunan kedua tertinggi di dunia selepas Taipei 101. Namun kewujudan Burj Khalifa telah meletakkannya sebagai yang ke 3 tertinggi di dunia.

Terdapat 21000 lampu LED bewarna putih dan hijau dilengkapkan di bahagian atas jam yang mana pancaran cahaya itu boleh dilihat dari jarak 30 kilometer untuk memberi isyarat tentang kewajipan solat 5 waktu setiap hari. Pada musim tertentu seperti haji, 16 buah lampu menegak akan dipancarkan ke langit yang memancarkan cahaya menerangi langit sjauh 10 kilometer.Apa yang pihak Arab Saudi mahukan ialah bukan sahaja jam yang besar, tetapi menjadikan Mekah sebagai pusat untuk penetapan jam dunia.

Dalam satu persidangan di Doha pada tahun 2008, pengkaji dan saintis Islam telah memberikan bukti saintifik bahawa Mekah merupakan kawasan meridian global paling tepat. Maka dengan itu, pada hakikatnya Mekah sememangnya merupakan pusat dunia. Standard Greenwich yang digunapakai kini telah ditukarkan oleh pihak barat pada tahun 1884.Maka dari projek mega ini, kita perlulah menghayati keindahan Islam. Bukan tujuan untuk bermegah. Kerana umat Islam perlu bersatu. Apabila bersatu, maka kita akan berkuasa.

The Second Day of Ramadhan 1431H


The second day of Ramadhan.... hehehehehe

Hari ni aktiviti dimulakan dengan bersahur. Makan ala kadar jek... tapi alhamdulillah sehingga entri ini ditaip, saya masih lagi dapat mengekalkan puasa di tahap yang baik.

Pagi ni, saya berceramah di Masjid Jamek. Ceramah pasal apa yang akan berlaku apabila Ramadhan tiba dan apa yang selalunya kita akan TER'miss' bila tiba waktu Ramadhan. Audien terdiri daripada guru-guru Sekolah Rendah Agama Islam di seluruh Pulau ni. Ada jugak daripada jabatan-jabatan kerajaan.

Overall, ceramah berjalan lancar, tanpa ada masalah. :)

Sempat jugak berkongsi maklumat dengan para hadirin tentang waktu yang memang mustajab doa kita. Di bawah ni, saya ada sertakan beberapa poin yang telah dikongsi bersama ketika ceramah itu tadi...


Allah memberikan setiap waktu dengan keutamaan dan kemuliaan yang berbeza-beza, di antaranya ada waktu-waktu tertentu yang sangat baik untuk berdoa, akan tetapi kebanyakan orang mensia-siakan kesempatan yang baik tersebut. Mereka menyangka bahawa seluruh waktu memiliki nilai yang sama dan tidak berbeza. Setiap muslim seharusnya memanfaatkan waktu-waktu yang utama dan mulia untuk berdoa agar mendapatkan kejayaan, keuntungan, kemenangan dan keselamatan. Adapun waktu-waktu mustajaba tersebut antara lain ialah

(1). Sepertiga Akhir Malam

(2). Tatkala Berbuka Puasa Bagi Orang Yang Berpuasa

(3). Setiap Selepas Shalat Fardhu

(4). Ketika Saat Perang Berkecamuk

(5). Sesaat ketika Hari Jum'at

(6). Ketika Waktu Bangun Tidur Pada Malam Hari Bagi Orang Yang Sebelum Tidur Dalam Keadaan Suci dan Berdzikir Kepada Allah

(7). Doa Di antara Adzan dan Iqamah

(8). Doa Ketika Waktu Sujud di Dalam Shalat

(9). Ketika Saat Sedang Hujana

(10). Ketika Saat Ajal Tiba

(11). Ketika Lailatul Qadar

(12). Doa Ketika Hari Arafah

11 August 2010

Ahlan Ya Ramadhan 1431H

Pejam celik, pejam celik dah pun berjumpa dengan Ramadhan 1431H setelah berpisah selama setahun dengan Ramadhan 1430H. Syukur pada Allah kerana telah memanjangkan hayatku sehingga ke hari ini.
Semalam kami buat cerapan Hilal Razmi Ramadhan 1431H. Ramai jugak yang datang. Overall, memang puas hati. Hehehe...
Dan pagi tadi, hatiku terdetik dan sayu. Bangun-bangun je dari tidur, mataku terus berair. Aku dihidangkan dengan mimpi yang indah. Arwah mak datang menjengahku. Mukanya begitu cantik dan berseri. Mungkin Allah nak tunjukkan bahawa jika aku tak putus-putus berdoa kepada kedua orang tuaku, Insya-Allah akan dipelihara dengan baik di dunia sehingga akhirat.