16 February 2011

KAMERA... OH KAMERA!!!!!

Assalamualaikum...
Salam Maulidur Rasul S.A.W kepada semua...
Mudah-mudahan dengan sambutan ini, bertambah-tambahlah kasih sayang kita kepada Bagin yang mulia. Aminnnn...

Sepanjang majlis marek, kamek nangga ramei yang kesinun-sitok ngembak kamera SLR. huhu...
Rasanya kinek tok dah jadi trend kali juak ooo???
Kebetulan time ya ada juak sorang kawan kamek ngembak kamera nya... so, tanpa melepaskan peluang, kamek pun pinjam la kamera nya... mok tauk juak apa yang menyebabkan sidak berminat ngan kamera-kamera tok...
Kawan kamek mpun kamera ya model Nikon D3100. Kecik kiut... sik la besar gilak.
Nok best nya, bila di'snap', tang best jak bunyi snap nya ya... sik kedak kamera CA**N opis kmkorang... mcm nak roboh jak bunyik nya bila ditekan 'snap'. Arung bulak tek mun di snap, orang sebelah rumah boleh dengar!!! Huhuhu
Rega nya nya madah dlm RM2100 pia.. huh... nang best...
Rasa maok juak nak meli.... tapi tangga la dolok...sbb mun ada kamera ya pun, nak polah apa juak?? mun ada ***** tek maok juak ngambik gamba nya banyak2.... k simpan n edit...
OOPPPSSS!!!! :P
hehehehe
kinek tuk pun mun ada kamera ya, rasa2 nya leh juak molah bisnes sampingan. hehheheehe...

Anyway, lupak nak madah...
kedong tek maulidur rasul lewat sehari dari hari kekasih... saja mok ucapkan
EBOH NAK KEJERON NYAMBUT VALENTINE YA!! XDA PAEDAH PUN... BAGUS GIK NYAMBUT MAULIDUR RASUL. ADA JUAK FAEDAH N PAHALA NYA....

Salam Maulidur Rasul SAW 1432H

12 February 2011

~ VALENTINE : KISAH & SEJARAH ~


Assalamualaikum... Hari Valentine menjelang tiba.. Timbul kerisauan teramat di dalam hatiku lantaran khuatir pada saudara seislam terutama para remaja di luar sana..

Aku tahu di luar sana telah ramai yang mengetahui sejarah di sebalik Hari Valentine.. Tapi berapa ramaikah yang telah mengetahui tetapi tidak menunjukkan yang mereka tahu atau sengaja buat-buat tidak tahu lantaran nafsu telah mengusai jiwa mereka. Di sini aku sebagai hamba yang pelupa ingin mengingatkan kembali diriku dan saudara seislam perihal Sejarah Valentine.

Semoga Allah memberi petunjuk pada kita semua......


Tarikh 14 Februari sering menjadi bualan dan dinanti-nantikan oleh pasangan remaja yang bercinta. Tanggal tersebut seoalahnya menjadi hari terbaik bagi mengungkapkan rasa kasih sayang antara pasangan kekasih. Amalan ini bagaikan sudah meresap dalam masyarakat kita hari ini. Media tempatan juga menjadikan hari Valentine sebagai satu perayaan yang perlu disambut dan diraikan pada setiap tahun. Pelbagai rancangan dan program diadakan bagi meyemarakkan hari Valentine ini.Valentine dalam sejarahnya jelas berkait dengan budaya Kristian yang menyatakan Hari Valentine bermula dengan kisah kematian seorang Paderi yang digelar St. Valentine. St Valentine dibunuh oleh seorang Raja Romawi yang diberi nama Raja Claudius pada 269 hingga 270 Masihi.
Kisah pembunuhan itu menyebabkan St. Valentine diabadikan sebagai tokoh yang hebat dalam mempertahankan cinta dan dianggap sebagai simbol ketabahan, keberanian dalam menghadap cubaan hidupnya. 14 Februari lantas diangkat oleh masyarakat Kristian sebagai upacara keagamaan dalam memperingati St. Valentine yang mati dibunuh.
Terdapat juga pendapat lain yang mengaitkannya Valentine dengan pesta sambutan kaum Rom kuno sebelum kedatangan agama Kristian yang dinamakan Lupercalia.

Lupercalia merupakan upacara penyucian diri yang berlangsung dari 13 hingga 18 Februari. Dua hari pertama mereka menyembah dewi cinta bagi kaum Rom kuno yang bernama Juno Februata. Pada hari ini para pemuda Rom memilih nama-nama gadis-gadis yang menjadi pilihan mereka lalu dimasukkan ke dalam sebuah kotak. Setiap pemuda tersebut kemudiannya akan mencabut nama tersebut dari dalam kotak itu secara rawak. Nama gadis yang tertera di dalam kertas tersebut akan menjadi pasangan yang akan menjadi objek hiburan seksnya selama setahun. Pada 15 Februari, mereka meminta perlindungan dewa Lupercalia daripada gangguan serigala. Pada hari ini mereka akan menyembelih seekor anjing dan kambing. Kemudian mereka akan memilih dua pemuda Rom yang dianggap paling gagah untuk menyapukan darah binatang tersebut ke badan mereka lalu mencucinya pula dengan susu. Setelah itu diadakan perarakan besar-besaran yang diketuai dua pemuda tersebut dan mereka berdua akan memukul orang ramai yang berada di laluan mereka dengan kulit binatang dan para wanita akan berebut-rebut menerima pukulan tersebut kerana mereka beranggapan ianya akan menambahkan kesuburan mereka.
Pendapat lain mengatakan Valentine ini dirayakan sempena kejatuhan Kerajaan Islam Andalusia di Sepanyol. St. Valentine merupakan individu yang memainkan peranan penting dalam usaha menjatuhkan kerajaan Islam pada masa itu. Disebabkan sumbangan beliau itu, St. Valentine dianggap sebagai kekasih rakyat. 14 Februari 1492 merupakan tarikh kejatuhan Islam di Sepanyol dan dianggap pada hari itu hari kasih sayang kerana mereka menganggap Islam adalah agama yang zalim.

Pendapat keempat pula menyatakan sambutan hari Valentine ini bersempena dengan sifat burung yang musim mengawan burung yang jatuh pada 14hb Februari. Ini merupakan pendapat tradisi orang Inggeris.
Ken Swiger dalam artikelnya Should Biblical Christians Observe It? pula menjelaskan, kata "Valentine" berasal daripada bahasa Latin yang bermaksud, "Yang Maha Perkasa, Yang Maha Kuat dan Maha Kuasa". Kata ini ditujukan kepada Nimroe dan Lupercus, tuhan orang Romawi".
Tanpa disedari, ketika kita meminta orang menjadi 'to be my Valentine', bermaksud kita meminta orang menjadi 'Sang Maha Kuasa'. Perbuatan ini jelas membawa kepada perbuatan syirik dengan menyamakan makhluk dengan Allah. Selain itu, ikon si Cupid (bayi bersayap dengan panah) yang sering digunakan semasa hari Valentine adalah putra Nimrod "the hunter" iaitu dewa matahari.
Semangat Valentine ini jelas bertentangan dengan simbol-simbol syirik yang hanya membawa kepada rosaknya akhlak remaja. Perbuatan meraikan hari Valentine ini sememangnya bercanggah dengan syariat Islam kerana ianya mempunyai unsur kepercayaan agama Kristian yang boleh merosakkan akhlak.
"Barangsiapa menyerupai satu kaum, maka dia termasuk golongan mereka." Hadis Direkodkan oleh Imam Abu Dawud.
Peniruan budaya barat ini yang jelas terpesong daripada akidah Islam ini salah di sisi agama Islam. Hal ini dijelaskan dalam firman Allah dalam Surah Al-Kafirun, ayat 1 hingga 6 yang bermaksud,

"Katakanlah (wahai Muhammad): Hai orang kafir. Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) apa yang aku sembah. Dan aku tidak akan beribadat secara kamu beribadat dan kamu pula tidak mahu beribadat secara aku beribadat. Bagi kamu agama kamu, dan bagi aku agamaku."
Menyedihkan apabila terdapat segelintir pihak sanggup menaja majlis sambutan Hari Kekasih dan menjual barang-barang cenderahati bagi mempengaruhi remaja memperingati hari tersebut sehingga mengheret ke lembah makisat. Ironinya, remaja menganggap sambutan ini sebagai simbol kecintaan dan kasih sayang yang tidak berbelah bagi kepada pasangan. Islam melarang umatnya berlebih-lebihan dalam bercinta sehinggakan sanggup menyerahkan maruah kepada pasangan yang dicintainya. Sesungguhnya perbuatan ini juga bercanggah dengan syarak kerana ianya menyumbang kepada berlakunya perkara maksiat dan zina.
Firman Allah dalam Surah Al-Israa ayat 32 menjelaskan,

"Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang membawa kepada kerosakan."
Sikap orang Islam terutamanya generasi muda berbangsa Melayu di Malaysia yang menyambut Hari Valentine hanya bertujuan untuk meniru budaya yang diambil dari barat. Bagi mereka budaya barat yang yang diamalkan mencerminkan corak hidup yang sesuai pada zaman yang serba moden ini. Maka, kita melihat generasi muda Melayu berebut-rebut mengamalkan gaya hidup orang barat seperti mentatu tubuh, mewarnakan rambut, memakai pakaian yang menjolok mata, mengamalkan pergaulan bebas, mengunjungi disko-disko yang dihidangkan minuman keras dan lain-lain lagi.
Islam sendiri memberi garis panduan yang jelas dan membenarkan hubungan kasih sayang sesama manusia dalam kerangka syariat. Hubungan kasih sayang kepada ibu bapa, keluarga, sahabat dan sesama masyarakat boleh diterapkan setiap hari bagi mendapat perlindungan dan rahmat daripada Allah
Rujukan dari
http://pts.com.my
Wallahu'alam~~

11 February 2011

HEBATNYA RINDU RASULULLAH KEPADA UMATNYA


Pernah suatu ketika sedang Rasulullah saw berkumpul di dalam satu majlis bersama para sahabat, tiba-tiba bergenang airmata baginda Rasulullah saw.Para sahabat gelisah melihat sesuatu yang tidak mereka senangi di wajah Rasulullah saw.


Lalu Saidina Abu Bakar ra menghampiri baginda yang bertanya, apakah yang menyebabkan baginda menitiskan airmata.?


Lalu baginda menjawab bahawa baginda terlalu merindui ikhwannya.


Saidina Abu Bakar bertanya, 'Bukankah kami ini (para sahabat) ikhwanmu?'


Baginda Rasulullah saw menjawab 'Tidak, Abu Bakar, kamu semua adalah sahabat2ku'


Lalu baginda Rasulullah saw menyambung lagi..

'Ikhwanku adalah mereka yang belum pernah melihatku tetapi mereka beriman denganku dan mereka mencintai aku melebihi anak dan orang tua mereka.''Berbahagialah orang yang dapat berjumpa dan beriman dengan aku. Dan berbahagialah tujuh kali ganda orang-orang yang beriman dengan aku tapi tidak pernah berjumpa dengan aku''Aku sangat rindu untuk bertemu mereka'..


Sedangkan Rasulullah mempunyai rasa rindu..inikan pula kita umatnya yang manusia biasa...


Ya Rasulullah.. masukkanlah nama2 kami dan kaum keturunan kami sebagai mereka yang mendapat syafaatmu diakhirat kelak...

Kami merinduimu Ya Rasulullah.

07 February 2011

TAHUN BARU... jeng... jejenggg~~~~!!!!

dah lama agak nya tak update blog...
huhuhu...

sori la ye??? banyak pulak komitmen semenjak masuk tahun baru 2011 ni...

dari bulan 11 tahun 2010, hungga sekarang.... agaknya adala dalam 3 bulan lebih tak update blog... hehehehehe...
dalam masa tu jugak, banyak perkara yang dah berlaku di sekeliling...
untuk beberapa entri yang akan datang, saya akan update tentang aktiviti yang dah dilakukan dari bulan November 2010 lagi... hohoho...